SOLID–Adım Adım Tanımak

Merhaba Arkadaşlar,

SOLID basit bir kelime gibi görünse de, her harfinin ifade ettiği yazılım prensipleri göz önüne alındığında devasa bir evreni işaret etmekte. Single Responsibility, Open-Closed, Liskov Substitution, Interface Segregation ve son olarak Dependency Inversion. İşte bu görsel dersimizde bu prensipleri çok basit ve yüzeysel bir örnek üzerinden anlamaya çalışıyoruz. Önce ilkeleri ihlal ediyor, sonrasında bunları düzeltme yoluna gidiyoruz.

Not : Şu ana kadar anlatmakta en çok zorlandığım görsel dersti. Konunun soyutluğu, örneğin yeteri kadar doyurucu olmayışı, üst kattaki iki kardeşin gecenin o vakti koşuşturması vb nedenlerden ötürü...Dolayısıyla sürçü lisan ettiysem affola.

Yorumlar (14) -

  • Elinize dilinize sağlık hocam gayet iyi bir şekilde anlatmışsınız. hem güzel bir konu hemde anlatım gayet iyi...
  • @Emin Bey, çok teşekkürler. Faydalanabilmenize sevindim.
  • Emeğinize sağlık hocam, çok yararlı ve Türkçe kaynak noktasında sınırlı bir konuya değinmişsiniz. Teşekkür ederim.
  • Teşekkürler Yusuf Bey. Yararlanabilmenize sevindim Smile
  • Burak hocam birkaç günde izledim videoyu bence gayet anlaşılır olmuş. Teşekkürler.
  • Görkem Hocam ayrı parçalar halinde çeksem mi diye düşündüm ilk başta ama baktım standart 1 ders saati içerisine sığdırabiliyorum "çektim gitti" dedim Smile Teşekkürler değerli yorumun için.
  • aslında ben bir yazıda bunun ile ilgili bir şey okumuştum. Video boyutlarının 7-10 dakika arasında olması izlenebilirliği artıyor gibi birşeylerden bahsediyordu. Ancak anlattığınız konuda belki her bir ilke ayrı olarak ele alınma şeklinde beş parçaya bölünebilse de  , anlatım yönteminiz konunun dağılmasına engel olmuş. Benim birkaç günde izlememin nedeni vakit ile ilgili idi.haftasonu izlesem tek parça olarak sıkılmadan izleyebilirdim sanırım. Ancak sizinde vurguladığınız gibi konu soyut bu yüzden durdurarak izlemekte de fayda olabilir.
    Selamlar...
  • Teşekkürler @Mehmet Bey lakin mutlaka dilimin sürçtüğü yerler vardır. Onlar için affola diyelim.

    @Görkem Hocam kısa süreli video konusuna kesinlikle katılıyorum. Hatta UzmanTv' nin başarısı da bundan kaynaklanıyor diye düşünüyorum bilemiyorum sen ne dersin? Bu arada laf aramızda konu soyut olmakla birlikte hakkatten bezdirici bana kalırsa Smile Diğer yandan bu videodaki gibi basit bir örnekte prensipleri irdelemek kolay olsa da bunları uygulama seviyesinde ve özellikle katmanlı mimarilerde ele almak çok zor olabiliyor. Hatta daha da ötesi var...Bu ilkeleri yazılım mimarileri seviyesinde de ele almak gerekiyor çoğu zaman. Yani olayı bir kütüphane içerisinden çıkartıp örneğin servisler mertebesine de yükseltebilmek lazım bana kalırsa.
  • bir metin belgesi uzun uzadıya yazılsa dahi arama motorlarında yapılan birtakım aramalarla ulaşıldığında içerisinden gereken bilgiye çabucak ulaşılabiliyor. Video görselleri için bu tarz bir arama algoritması var mı bilmiyorum ancak videonun metasında veya yayınlanan sitenin etiketleme özelliğini kullanarak belki... Neticede videoları bu tarz bir amaç kullananlar için kısa kısa parçalar halinde yayınlamak  kullanışlı. Şöyle örnekleyim : sindirime  iyi gelen gıdalar diye arama yaptım uzmanTv'de bir video yakaladım. 3 dakkada başladı sıralamaya gerekli bilgiyi aldım. Bu video sindirim sistemini tanımından başlayıp tüm detayları anlatıyor olsa idi bu videonun arasından istediğim bilgiyi almam zor olurdu. Dediğiniz gibi uzman.tv başarısının nedeni bu olabilir gayet makul. Diğer tarafta bir konuyu daha detaylı bilmek isteyenler içinde kısa anlatımdan ziyade uzun anlatım faydalı olacaktır. Naçizane görüşlerim bunlar.

    Bezdiricilik kısmına gelince Smile

    Teorik olarak basit görünen birçok kavram için geçerli bence zira birbirine bağlı olan bu prensipleri öğrendikçe zamanla daha geniş bir bakış açısında da uygulanması gerektiği anlaşılabilir.

    O zamanda işin rengi biraz daha değişecektir. Hatta belki de video görseli ile anlatılamayacaktır bile Smile

    Bu tarz bir konu için örnek yerinde olmuş bence.



  • @Görkem hocam değerli görüşlerin ve verdiğin isabetli örnekler için teşekkür ederim ;)

  • Emegine saglik. Bence gayet güzel ve anlasilir sekilde anlatilmis.
    Tesekkürler
  • Emeğiniz için teşekkürler.
    @görkem özdoğan udemy.com'un başarısının sebeplerinden biri de bu sanırım. Konuların kısa kısa bölünebilir videolarla anlatılması Smile
  • Hocam emeğinize sağlık gayet anlaşılır bir makale olmuş teşekkür ederim Smile
    Bir sorum olacak SOLID her projede uygulanabilir mi? Şöyle ki multi-tenant SaaS bir projede SOLID tam anlamıyla uygulanabilir mi?

Yorum ekle

Loading