Rust, WASM, Web Api ve Can-Ban Board !

Rust çoğunlukla bir sistem programlama dili olarak öne çıkıyor. Ancak geniş kütüphane desteği sayesinde bildiğimiz iş modellerinin uygulanabildiği türden birçok program da geliştirebiliyoruz. Bende hem rust kodlama pratiklerimi artırmak hem de basit gerçek hayat senaryolarını uçtan uca ele alabilmek adına bu tip bir uygulama geliştirmeye çalıştım. Sonrasında kamera arkasına geçtim.

Bu youtube videosunda Rust programlama dilini kullanarak geliştirdiğim basit Kanban Board uygulamasının arka planında neler olup bittiğini anlatmaya çalışıyorum. Uygulamanın önyüz tarafında biraz HTML, Javascript, Bootstrap ve Rust ile derlenmiş WASM paketi kullanılırken, arka planda yine Rust ile yazılmış REST tabanlı bir Web Api yer alıyor. Günümüzdeki birçok uygulama senaryosunda benzer yaklaşımların söz konusu olduğunu ifade edebilirim. Web tabanlı önyüzler, asıl iş fonksiyonellikleri için backend taraftaki servislere HTTP protokolünün Post, Get, Put, Delete, Patch gibi metotları ile ulaşarak kendi gereksinimlerini karşılıyorlar. Hatta benzer senaryo .Net cephesinde Blazor ile de icra edilmekte.

Uygulama kullanıcısının aynı anda en fazla beş görev ile çalışılmasına izin veriyor. Bu durumda yeni bir tane eklemek için ya tamamlananları arşive göndermek ya da diğerlerinden feragat etmek lazım. Elbette birçok yeni özellik eklenebilir, kod tekrardan gözden geçirilip iyileştirilebilir.  Anlatımda yer alan uygulamanın program kodlarına github reposundan bakabilirsiniz. Readme dosyasında WASM derleme işlemleri ile programın nasıl çalıştığına dair detaylı bilgiler de yer alıyor. Bir başka çalışmada görüşmek dileğiyle, hepinize mutlu günler.

Yorumlar (2) -

  • WASM ile ilgili bir Rust projesi nasıl geliştirilir sorusuna yanıt veren gayet zengin içerikli bir proje olmuş.  Twitch ve Kick gibi streaming platformlarında uzun zamandan beri karşıma çıkan projeleri bu videoyu izledikten sonra artık daha rahat anlayabiliyorum. Özellikle bir React projesine nasıl Rust entegre edilir soruma GPT üzerinden yakın zamanda `wasm-pack` kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsin yanıtını aldıktan sonra konuyu araştırmaya başlamıştım. Videonuz bu açıdan tam zamanından karşıma çıkan aradığım içerik oldu. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    • Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Gökay Bey. Burada verdiğim bilgilerin işinize yaramasına sevindim. WASM çok önemli bir mevzu ama işte implementasyon noktasında biraz zorlayıcı gibi. Beni de epey uğraştıran bir mevzuydu. Umarım ilgisi olan herkes için faydası olmuştur.

Yorum ekle

Loading