Tek Fotoluk İpucu-20 (Except Sorgusu)

Merhaba Arkadaşlar,

Hemen hepimiz LINQ sorgularını kullanıyoruz(Tabi aramızda halen .Net 2.0 ve altı ile çalışan zavallılar da yok değil Sad smile ) Lakin LINQ içerisinde çok enteresan extension method' lar olduğunu da biliyor muyuz? Örneğin, şehir bazındaki müşteri listesini veren bir View' un LINQ sorgusunda, belirli şehirlerin dışında kalanların kümesini almak isteyebiliriz. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi Winking smile

PhotoTrick20

LINQThink.rar (38,50 kb)

Yorumlar (11) -

  • Burak hocam oncelikle emekleriniz icin cok tesekkurler. Sorum konu disi olacak kusura bakmayin. Web sitenizde hemen hemen her konu ile ilgili makale var fakat ASP.NET MVC ile ilgili hic yok yada ben goremedim. Bunun ozel bir sebepi varmi?
  • Mükemmel  bir paylaşım.
  • @Celil Evet malesef o konuya biraz yabancı ve uzak kaldım. Genellikle servis tarafında durduğum için ön yüz konusunda geri kaldığımı açık bir şekilde ifade edebilirim :S

    @Eniz İşinize yaradıysa ne mutlu bana. Teşekkürler.
  • Hocam yazı için teşekkrler. Ben bu yazı üzerinden başka bir konu hakkında soru sormak istiyorum. Veritabanımda tablo içinde bulunan satırda xml bilgileri mevcut. Ben buradan xml içinde ki key ve value degerlerini çekip gridde göstermek istiyorum . Nasıl yapabilirim  ? Serialization , memory stream falan denedim ama beceremedim. hocam yardımcı olursanız çok teşekkür ederim. Saygılarımla Smile
  • Erdal Aslan'ın yorumundan hiçbir şey anlamadım! ...
  • burak bey sizin gibi diğer aynı sektörde hizmet vermeye çalışan arkadaşların yazılarını okuyorum, çünkü herkes herkesten bişeyler öğrenebilir. ancak bu yazınızdakı ////(Tabi aramızda halen .Net 2.0 ve altı ile çalışan zavallılar da yok değil )/// cümlenizi hiç beğenmedim. bazı durumlarda insanlar .net2.0 kullanmak zorunda kalabilir. bu zavallılık anlamına gelmez. .net 2.0 kullanan insanlar eğer zavallı oluyorsa, emin olun bu zavallılar içerisinde bu sektörde hizmet edenlerden çok daha iyi işi bilen kişiler vardır. hatta bu zavallılar başka yerlerden alınan copy paste edilerek tercüme edilen kodlardan ziyade kendi mantığıyla türetmiş ve üretmiş olduğu kodlarla örneklemeler yapan kişiler vardır. şimdi biz bir 2 projemizde .net 2.0 kullanıyoruz, diğerleri farklı, biz zavallımı oluyoruz ? bu cümlede anlatmak istediğiniz mana başka ise bunu daha bir şekilde anlatabilirdiniz. ama .net2.0 = zavallılık diyorsanız bu bir hakarettir.  
  • burak beyin "zavallı" kelimesi ile yazılımcıların çektiği çileyi ifade ettiğini çok açık ve net.
  • Aslına bakarsanız ben de .net 3.5, 4.0 zamanlarında 2.0 ve önceki sürüm ile proje geliştirmek zorunda kaldım. Abdullah arkadaşımızın dediği gibi kasttettiğim çektiğimiz sıkıntıyı ifade etmekti. Gerçekçi olmak gerekirse .Net' in ilerleyen sürümlerinde proje geliştirip çalıştıktan sonra önceki sürümlere dönerek devam etmek pek de hoş olmuyor.
  • insanlar haklı iken konuşurken haksız duruma düşebilir, belki ben biraz sert çıktım, ancak yinede burada farklı bir şekilde ifade edilebilirdi. hem aklı selim bir yazılımcı kodu nerede yazarsa yazsın OOP mantığını iyi biliyorsa hiç bir yerde sıkıntı çekmez. benim .net 2.0 da (yeniler 4) yaptığım 2 eğitim sektörü yazılımı için gelşitirdiğim component, referans edildiği programın her formunda veya referans edildiği componentin her noktasında ekleme, silme, güncelleme, hesaplama gibi işlemleri yapıyor. stored procedure lerden tutunda komut nesnesine, hatta stringlere kadar(parametre olarak, string, stored procedure, command nesnesi gibi..) parametre alıyor ve sadece:

    tablo = ines.yukle(.....);
    ///
    .....ines.calistir(....);
    ///
    ....ines.ekle(...);
    ..
    ..
    ..
    db oluşturma vs vs...

    gibi halledebiliyor. her formda, yada her user control içinde ekleme silme işlemi yerine parametre ile halledilebiliyor. şimdi düşünün bu componenti ben vs2003 te yapmıştım, vs2005 e upgrade ettim. .net 2.0 ile yazılmış 2 projede bütün işi halledebiliyor.

    şimdi sadece linq to sql için bir yazılımcının oturup bir tanesinde 63 component (dll), diğerinde 81 component(dll) olan ve herbiri bir form olan bu yazılımları sırf linq to sql için .net2.0 dan 3,5 veya 4 e upgrade etmesi demek nekadar zaman kaybı demek bunuda siz hesaplayın. zaman kaybı diyorum çünkü .net2.0 bu iki proje için fazlasıyla yetiyor.

    Yazılarınızı beğenerek takip ediyorum. Başarılarınızında devamını dilerim. Hatamız olduysa kusura bakmayın ama zavallı kelimesini buraya hiç yakıştıramadım.

Yorum ekle

Loading