Merhaba Arkadaşlar,
Çok eskiden bir Delphi programıcısydım. Açıkçası o dönemlerde Delphi geliştirme ortamının hayranı olduğumu itiraf etmeliyim. Delphi 1.0 ile başlayan profesyonel iş yaşantımda ilk geliştirmeye çalıştığım ve neredeyse para kazanmak üzere olduğum programı Üniversiteden çok değerli bir sınıf arkadaşım(Orkun Şentürk) ile birlikte yazamamıştık. Arkadaşımın motorsiklet satın aldığı bir mağazaya indirim karşılığında basit bit stok takip programı yazacaktık. Ne varki arkadaşım bir gün motorsikletinin sinyal lambasını kırdı ve 100 Mark değerinde olan lambayı karşılamak için programa yeni özellikler dahil ediliverdi.
O zamanlar Delphi 2.0 sürümüne henüz kavuşamamıştık ve Delphi 1.0 sürümünde veritabanı işlemleri ile ilişkili önemli sıkıntılar vardı. Sonuçta programı yazamadık. Onun yerine bir muhasebe programı satın almalarını(MSDOS tabanlı) önerdik. Tabi yine aynı arkadaşımla şeytanın bacağını bir sonraki projemizde kırdık ve yine Delphi 2.0 ile başarılı bir program yazıp satmayı başardık.
Ancak profesyonel yazılım geliştirme yaşantım zaman içerisinde Anders Heijslberg(C# ın babası diyebiliriz)' in Microsoft takımına geçmesiyle tamamen yön değiştirdi. Anders' in Microsoft'a geçişinden kısa bir süre sonra .Net Framework platformunu ve C# programlama dilini duyduk. Akabinde tabiki Visual Studio.Net geliştirme ortamı. C# programlama dilini daha görür görmez benimsemiş ve etkilenmiştim. Zaman ilerledikçe C# programlama dilide önemli gelişmeler gösterdi tabiki. Çünkü yazılımların ihtiyaçları, gereksinimleri günden güne artıyor ve programlama dillerini kendilerine uymaları konusunda zorluyordu.
Derken .Net Framework 2.0 köklü bir değişikliğin eklendiğini gördük. Generic mimari. Köklüydü çünkü CLR(Common Language Runtime) üzerinde değişikliklerin yapılmasını gerektiriyordu. Çok doğal olaraktan dil içerisinde buna destek verecek yenilikler yapıldığına ve dile özgü başka ilavelerin getirildiğine tanık olduk. Anonymous metodlar, yield anahtar kelimesi, static sınıflar vb...Tabiki yapılan yeniliklerin belirli amaçları olduğu kesindi. Bu amaçların iyice belirgineştiği yer ise .Net Framework 3.5 sürümüydü. Bu vesileyle Language INtegrated Query(LINQ) hedefli olarak gelen yenilikler ve bunun için dilde yapılan geliştirmelerle karşılaştık. Extension metodlar, Anonymous tipler, lambda(=>) operatörü, Auto Property' ler, Object Initializer' lar, partial event' ler vb...
Uzun bir süredirde C# 4.0 dili birlikte gelmesi muhtemel yenilikler söz konusu. Halen daha Beta 2 aşamasındayız ancak yakın zamanda RC versiyonu ile birlikte nihai sürüme ulaşacağımızı biliyoruz. (Her ne kadar zamanında bazı kişiler fake olarak C# 4.0 yeniliklerini bloglarında duyurup yayınlasalarda gerçekleri yansıtmıyorlardı) Özellikle Dinamik Dil Çalışma Zamanı(Dynmaic Language Runtime) ile olan etkileşimin arttırılmasını hedef alan yeni dil özelliklerini NedirTV?com adına düzenlenen webinerimizde detayları ile inceledik. Umarım sizler için yararlı olmuştur.
Süre 58:52