Tek Fotoluk İpucu–72–LINQ to Excel ile Basit Sorgulama

Merhaba Arkadaşlar,

Zaman zaman siz de benim gibi LINQ ile yazılmış çeşitli Provider' lara şöyle bir göz gezdirenlerden misiniz? Winking smile Belki siz de LINQtoEXCEL provider' ını duymuşsunuzdur. NuGet paket yönetim aracı yardımıyla indirip kullanabileceğiniz bu sağlayıcıyı duymadıysanız eğer işte size basit bir örnek. Excel kaynaklarını LINQ ile kolay bir şekilde sorgulamanıza olanak sağlayan bu sağlayıcının bu adreste daha detaylı kullanımı ile ilişkili güzel örnekler var. WorkSheet’ ler içerisindeki Row’ lara karşılık gelecek property’ ler içeren Strongly Typed sınıfların kullanımı vb.

tfi_72

Başka bir ipucunda görüşmek dileğiyle Smile

[Not:Provider' da değişiklik yapılmış olabilir ve yukarıdaki kod parçasının son sürümde daha farklı bir şekilde ele alınması gerekebilir. Buna dikkat edelim]

Yorumlar (7) -

  • Teşekkürler hocam.Paylaştığınız pratik bilgiler çok değerliSmile
  • ipuçlarını sıkı sıkıya takip ediyoruz teşekkürler burak hocam

    merak ettiğim konu kurumsal projelerde linq kullanılıyor mu ?
    belki IO sorgulamalrı vs olabilir ama veri erişimi için excel de dahil kullanıldığını görmedim.

    microsoft Ef e çok fazla güveniyor ve arkasında peki EF ile yapılmış bir bankacılık çözümü yada kurumsal bir çözüm var mıdır ? siz gördünüz mü ?

    kolay gelsin
  • Daha önce çalıştığım telekominikasyon firmasının pek çok projesinde Entity Framework özellikle WCF tabanlı çözümler uygulanmıştı. Hatta Oracle tabanlı olarak dahi kullanılan bir çalışmada yer almıştım. Ölçekler bankacılık sektörüne nazaran çok büyük olmasa da projeler başarılı olmuş ve performans gibi noktalarda çok sıkıntı çıkartmamıştı.

    Diğer yandan Bankacılık sektöründe EF yerine NHibernate' in daha çok tercih edildiğini de ifade edebilirim ;)

    Yine orta ve küçük ölçekli projelerde EF oldukça pratik bir çözüm. Söz gelimi burada bahsettiğimiz örnek pek ala Rich Client tarzı pekçok Desktop uygulamalarında göz önüna alınabilir ;)
  • Bankacılık sektörünün NHibernate'i tercih sebebi ve orta ölçekli proje derken kıstas nedir hocam ?
  • Anlık işlem değerleri,

    süreçlerin uzunluğu,

    kullanılan verinin büyüklüğü,

    kullanılan veritabanının tipi,

    ortamda var olan sunucuların özellikleri(mesela bazı sistemlerde Framework' ün sürümünü 1 birim arttırmak ölümcül olabilir hatta bir kaç sene alabilir Smile Tecrübe ile sabittir. Bu durumda en son sürümde gelen o güzel özellikleri kullanamayabiliriz EF tarafında ;) )

    ve benzerleri diyebilirim.

    Ama ağırılık noktası genelde verinin büyüklüğü ve anlık işlem değerlerinin sayısı olmakta. Bu gibi noktalarda Second Level Caching gibi bazı kritik ORM fonksiyonellikleri çok kıymetli süreler kazandırabiliyor uygulama ortamına.
  • Peki Hocam EF 6'nın asenkron çalışma yapısı göz önüne alındığında büyk çaplı projelerde (bankacılık uygulamaları gibi) kullanılması mantıklı hale gelebilirmi? Her ne kadar alpha versiyonunda da olsa yeniliklerinin temelinde  .Net 4.5 ile gelen asnkron çalışma özellikleri olduğunu biliyoruz.
  • Asenkron özelliklerin desteklenmesi önemli bir fonksiyonellik katmakta. Bu anlamda veri modellerinin de düzgün tasarlandığı hallerde iyi sonuçlar almamız olası.

Yorum ekle

Loading